Prednosti SSD diskov

SSD diski predstavljajo novo generacijo trdih diskov oziroma HDD diskov. Pravzaprav gre za popolnoma novo tehnologijo, saj »Solid State Drive« diski nimajo vrtljivih magnetnih plošč, temveč uporabljajo flash spomin. Bi radi o SSD diskih izvedeli več in spoznali tudi njihove največje prednosti? Nadaljujte z branjem.

Zakaj se velja odločiti za SSD?

V primerjavi s HDD vam SSD diski zagotavljajo, da je vse hitrejše. Delovanje je tako rekoč instantno, saj ni mehanskega iskanja, torej se vam na primer programi naložijo takoj. Poleg hitrosti si lahko privoščite tudi hkratno delovanje več programov, ne da bi se zaradi tega delovanje upočasnilo. »Multitasking« postane prijeten in nič hudega ni, če ste na spletu, hkrati opravljate protivirusni pregled računalnika, skrbite za varnostno kopiranje, obenem pa imate odprtih še kup drugih programov.

Veste, s čim se vam pri SSD disku ni potrebno ukvarjati? Z njegovo defragmentacijo! »Pospravljanja« prostora torej ni, saj disk deluje povsem drugače.

Ker novi diski nimajo delov, ki bi se med delovanjem premikali oziroma vrteli, se hitro pokažejo še druge prednosti. Prva je ta, da porabijo precej manj energije. To ni toliko pomembno za vaš račun za elektriko, temveč predvsem za to, da lahko svoj računalnik tudi brez napajanja uporabljate precej dlje. Če imate prenosnik, vam bo baterija omogočila daljše delo.

Iz istega razloga, torej zaradi uporabe flash spomina namesto vrtljive magnetne plošče, pa se v vaši napravi zmanjša tudi segrevanje, kar pomeni, da se ventilator ne zaganja ves čas in da se računalniki manj pogosto kvarijo. Marsikoga prepriča ravno to – manjša možnost okvare. Vsi namreč dobro vemo, kako neprijetno je, kadar pride do okvare diska, na katerem smo imeli cel kup pomembnih podatkov, zaradi česar se moramo odpraviti na podjetje za reševanje podatkov in včasih tudi precej plačati, sicer pač ostanemo brez vsega.

SSD disk je lahko del vašega računalnika ali zunanji disk, izjemno zanimiva pa je tudi rešitev, kjer lahko SSD priključimo naravnost na matično ploščo. S tem podpre delovanje vgrajenega diska, hkrati pa ga lahko koristite kot velik zunanji »USB ključ«.

Kaj morate vedeti pred nakupom?

Kljub temu, da so cene SSD diskov v nekaj letih precej padle, vas bo ta še vedno stal več kot klasični trdi disk. Razlika v ceni ni zanemarljiva. Za klasičen trdi disk z dvakrat večjo kapaciteto boste plačali polovico ali tudi zgolj tretjino cene SSD. Če se odločite za novo in boljšo tehnologijo ter denar ni ovira, pa je vsekakor najbolje, da kupite SSD disk, ki ima večjo kapaciteto. Če bi preračunali na gigabajt, je tako cena ugodnejša.