Reševanje podatkov z diska

Scenarij, ki predstavlja nočno moro marsikateremu uporabniku računalnika, se prične nekako takole: računalnik prične oddajati nenavadne zvoke, se kljub delovanju ventilatorja na polno pretirano segreje, sledita dolgotrajno »mletje« in neodzivnost, nazadnje pa se sistem povsem zaustavi. Druga možnost je, da se prične naš računalnik obnašati kot bi ga prizadela bolezen psihične narave – ves čas nam odpira okenca z obvestili, ki hočejo to ali ono in nočejo izginiti, ne glede na to, kaj kliknemo, saj računalnik enostavno noče razumeti naših ukazov in želja.

Oboje kaže na to, da je prišlo do resne težave. Ali je naš računalnik »zbolel« zaradi virusa ali pa je mehansko odpovedal trdi disk. V obeh primerih je najbolje, da ga izključimo in odnesemo na popravilo k podjetju, ki je specialist za reševanje podatkov z diska. V nasprotnem primeru lahko ostanemo brez vseh svojih dragocenih podatkov, to pa vnese v življenje cel kup težav, ki so pogosto nepopravljive.

Za reševanje podatkov z diska naj poskrbijo profesionalci

Napaka, ki jo pogosto naredijo uporabniki računalnikov, je ta, da ob okvari diska poiščejo pomoč najbližjega »mojstra« za računalnike. Rešitev, ki je najbolj priročna, pa ni vedno najboljša, kajti reševanje podatkov z diska je zelo kompleksno opravilo, ki ga ne obvlada vsak lokalni računalniški mojster.

Ta vam morda res vedno priskoči na pomoč ob preprostejših težavah in poskrbi za vse od oblikovanja spletnih strani do nalaganja programske opreme, a za reševanje podatkov z diska gotovo nima primernega znanja. To zahteva kombinacijo računalniškega »mehanika« in izjemnega programerja, sicer so lahko podatki za vedno izgubljeni. Neprofesionalni posegi v disk lahko škodo le še povečajo!

Kako je videti reševanje podatkov z diska?

Disk je potrebno mehansko odpreti oziroma razstaviti in najprej »na oko« oceniti škodo, torej preveriti, ali je okvara vidna, kar je pri mehanskih poškodbah povsem običajno. Disk se nato poveže z diagnostičnim sistemom, ki zazna tudi druge napake, nakar se vsebina s sprotnim odstranjevanjem teh (programskih) napak prepiše na drugo, varno mesto. Te vam nato prepišejo na drug nosilec podatkov.

Običajno je reševanje podatkov z diska uspešno, saj ekipa najboljših programerjev izniči posledice uničujočih virusov in podatke zaščiti še preden pride do trajne okvare. Kadar je vzrok mehanski, pa je uspeh odvisen od obsega okvare oziroma poškodbe. V nekaterih primerih namreč niti to, da disk razstavimo na »prafaktorje«, ni povsem uspešno. A na srečo so takšni primeri redki in večina strank zapusti podjetje za reševanje podatkov zadovoljna in srečna, da imajo spet v lasti vse tisto, kar je bilo shranjeno na disku.