Operacijski sistemi

Računalnik in vsaka digitalna naprava (telefoni, tablični računalniki, …) za delovanje potrebujejo operacijski sistem. Teh operacijskih sistemov je več vrst in nekaj jih je zagotovo takšnih, ki jih morate poznati.

Operacijski sistem vaši napravi namreč poveljuje glede uporabe procesorja, pomnilnika, časovno razporeja opravila in skrbi, da vse skupaj deluje, kot je to potrebno.

1. Windows

WindowsZagotovo eden najbolj znanih, za katerega smo slišali vsi, je operacijski sistem Windows. Gre za sistem, ki poganja večino vseh namiznih in prenosnih računalnikov pri nas ter tudi nekaj pametnih mobilnih naprav. Gre za enouporabniški in večopravilni sistem.

Zanj je torej značilno, da ga uporablja en uporabnik, sistem pa lahko uporablja več različnih programov hkrati. Windows pa je lahko ta tudi večuporabniški in večopravilni, kar pomeni, da lahko z njim dela tudi več uporabnikov. V tem primeru gre za verziji Windows XP in Vista.

2. Mac OS

MacOSPri operacijskemu sistemu Mac OS gre za sistem, ki je izšel leta 1984 pod okriljem podjetja Apple. Sprva dokaj nepriljubljen operacijski sistem, ki je na veljavi pridobil šele po izboljšavah, ki so sledile leta 2005 pod vodstvom pokojnega Steva Jobsa.

Mac OS poganja naprave Macintosh, ki so pravzaprav računalniki podjetja Apple.

3. Linux

LinuxLinux je povsem odprtokoden operacijski sistem in kot takšen na voljo za nadgradnjo, dodelavo in predelavo. Verjetno gre za najbolj znan in najbolj uporabljen odprtokodni operacijski sistem sploh.

Gre za prosto dostopno izvedbo operacijskega sistema Unix za osebne računalnike s procesorji Intel. Operacijski sistem Linux teče tudi v drugih strojnih okoljih, vendar so ta zelo redka.

4. Android

AndroidVerjetno ni potrebno pretirano razlagati, da gre za verjetno najbolj popularen operacijski sistem, ki poganja kopico pametnih mobilnih naprav. Android je izšel leta 2009 in skrbi za delovanje tako pametnih mobilnih telefonov kot tabličnih računalnikov, TV sprejemnikov in nekaterih drugih pametnih naprav.

Zanimivo: Android je bil sestavljen na Linux jedru, je odprtokoden in kot takšen prinaša precej prednosti za uporabnika. Je izjemno prilagodljiv, odprt za nadgradnjo, večina programov in aplikacij zanj pa je brezplačnih.