Težko pričakovano mobilno omrežje nove generacije je tik pred vrati in nosi oznako 5G. Če smo nekoliko bolj natančni, je omrežje v delujoči fazi in ga ponekod že uporabljajo, drugje testirajo, ponekod pa se šele odločajo, ali je dovolj varno za uporabo. Tudi pri nas ni nič drugače, saj smo omenjeno omrežje uspešno preizkusili v ljubljanskem BTC, pravkar pa ga testirajo tudi v Luki Koper.

Znano je, da omrežje 5G s seboj prinaša do danes nepredstavljive hitrosti prenosa podatkov, a tudi določene dvome o varnosti in vplivu na človekovo zdravje. V resnici zaenkrat ni nikakršnih dokazov, da bi omrežje 5G imelo kakršnekoli negativne posledice na zdravje, tako kot tudi ne, da teh ni.

Kaj je 5G omrežje?

Najbolj enostavna razlaga, kaj je to omrežje 5G, bi bila naslednja. Vsi se še kako dobro spomnimo omrežja GSM/UMTS in kasneje 3G, pa 3G+ in nazadnje 4G ter LTE. Kar je vsem skupnega, je to, da smo z vsako novo različico po 3G+ uporabniki prišli do hitrejšega prenosa podatkov na spletu.

Na ta način smo za dostop do spleta pospešeno pričeli uporabljati pametne mobilne telefone in tablične računalnike. Tudi cene paketov za prenos podatkov pri telekomunikacijskih operaterjih so postale dostopne vsem, zato razmah mobilnega dostopa do spleta sploh ne čudi.

Hitro, hitreje, najhitrejše

Čeravno smo s trenutnimi hitrostmi načeloma vsi zadovoljni, saj nam omogočajo nemoten ogled pretočnih vsebin, pa je 5G omrežje neke vrste »super-omrežje« v primerjavi z dosedanjimi. 5G omogoča neslutene hitrosti, upravljanje tehnoloških naprav na daljavo praktično brez zamika, kar odpira strašansko velike možnosti za tehnološki preboj, kot ga že dolgo nismo videli.

Če se še vedno sprašujete, kaj bi mi »običajni« uporabniki še imeli od tega, dodajmo, da bo s pomočjo tega omrežja moč prenesti nek film na svojo mobilno napravo v zgolj nekaj sekundah, avtonomna vozila pa bodo končno postala uporabna in varna. In seveda to še ni vse. Dejansko bo meja samo še v glavi razvijalcev in futurističnih arhitektov napredne tehnologije.

Kaj pa slabosti 5G omrežja?

Hm, zaenkrat lahko rečemo, da je ena izmed večjih slabosti omrežja 5G vsekakor ta, da med sprejemno in oddajno postajo ne sme biti praktično nobenih ovir. To pomeni, da uporaba v zaprtih prostorih skorajda odpade. Ta hip je videti, da bo 5G najbolj koristen na prostem, morda na kakšni večji prireditvi in podobno.

Kot še ena slabost se omenja vpliv na zdravje, ki pa trenutno ni dokazan. Tako ne za kot niti proti, saj je sama tehnologija premalo preizkušena v praksi, da bi to z gotovostjo lahko trdili. Žal pa se vsepovsod pojavljajo različne pobude posameznikov in manjših organiziranih skupin, ki največkrat brez vsakršnega ustreznega znanja ali podlage napadajo tisto, česar ne razumejo. Ali je dejansko kaj na tem, bo pokazal čas, vsekakor pa bo svojo vlogo morala odigrati znanost, seveda pa tudi pristojne uradne inštitucije.

Prednosti 5G omrežja

Kot glavne prednosti 5G omrežja bi lahko izpostavili:

  • Izjemno hiter prenos podatkov.
  • Upravljanje računalniško vodene opreme na daljavo praktično brez zamika (roboti za operacije, avtonomna vozila, …).
  • Igranje/upravljanje grafično zahtevnih 3D in VR iger, programov in podobno.
  • Odprte povsem nove možnosti za tehnološki razvoj.
  • Zanesljivo delovanje in manjša poraba električne energije.

Slabosti 5G omrežja

Kot glavne slabosti 5G omrežja pa bi lahko našteli:

  • Omejen doseg, saj med sprejemnikom in oddajnikom ne sme biti ovire, zato jih bodo večinoma uporabljala zasebna podjetja, mestne občine itd.
  • Ta hip na trgu ni na voljo prav veliko naprav, ki podpirajo 5G.
  • Vpliv na zdravje? Znanstveniki, ki so opravili več deset tisoč raziskav na temo 5G omrežja, negativnih vplivov na človekovo zdravje niso ugotovili. Vsekakor pa lahko med slabosti štejemo dejstvo, da ima del populacije ljudi o 5G negativno mnenje, kar lahko vpliva na nadaljnji razvoj in modernizacijo obstoječega omrežja, vsaj s stališča odločevalcev v poslanskih klopeh in oseb na odgovornih položajih.