Starostnik na računalniku

Tokrat se bomo posvetili osebam v njihovem tretjem življenjskem obdobju. To so naši starši ali stari starši, ki so že toliko postorili za nas in uživajo svojo zasluženo upokojitev. Moderni svet se spreminja skorajda iz dneva v dan in vsak novi s seboj prinese kakšno noviteto, na katero se mlajša generacija hitro privadi.

Nekoliko drugače pa je to seveda pri starejših osebah, ki velikokrat zavračajo že samo misel na to, da bi uporabljali računalnik, čeprav vsaj za osnovne namene. In zakaj je tako zelo pomembno, da tudi starejši poznajo osnove računalništva?

1. Komunikacija

Ljudje se velikokrat odpravimo od doma in raztepemo po celi državi, če ne kar po svetu. Dandanes poteka osnova komunikacije v digitalni obliki in zajema uporabo mobilnega telefona ali računalnika. Pošiljanje e-pošte je nekako osnova tistega, kar naj bi poznal vsakdo. Tudi starejši.

Na ta način bodo tudi sami vedno v stiki s svojimi otroki ali vnuki, prav tako pa bodo imeli možnost komunicirati z državnimi organi, trgovinami, zdravnikom in ostalimi pomembnimi kontakti. Ne pozabimo na stare prijatelje, sodelavce in znance, ki živijo na povsem različnih koncih.

2. Informacije

Tako mlajši kot starejši dnevno potrebujemo kopico informacij. Najsi bo to v domeni dnevnoinformativnih vsebin ali zgolj kot recept za naslednjo sladico. Tekoče informiranje je izrednega pomena za vse sloje in starosti naše družbe. Danes, ko na spletu vse poteka hitro in tekoče, je praktično nepredstavljivo čakati na večerna poročila ali jutranji časopis, da bi izvedeli, kaj se dogaja okoli nas.

3. Razvedrilo in hobiji

Ko se človek stara in morda celo ostane sam, se kaj hitro pripeti, da se prične vdajati malodušju. Z njo prideta depresija in pomanjkanje prave volje do življenja. Z znanjem osnov računalništva se lahko marsikaj spremeni. Stik z oddaljenimi svojci bo vsekakor ena pozitivnih reči.

Pasjansa
Eno izmed možnosti za razvedrilo predstavlja pasjansa – igra s kartami.

Potem pa je tu še kopica možnih razvedril – od ogleda in branja priljubljenih vsebin do motivacije za učenje česa novega. Praktično je ni reči, ki je ne bi našli na spletu. Morda je nekdo ljubitelj umetnosti ali zgodovine. Računalnik bo tako postal njegovo okno v svet in ur v dnevu bo hitro premalo za vse tisto, kar lahko z njegovo pomočjo razišče.

4. Olajšano življenje

Z osnovnim znanjem računalništva se pojavijo številne pozitivne plati življenja. Z uporabo spletne banke denimo za plačevanje položnic in računov ni potrebno več stati v vrsti. Precej stvari je moč kupiti preko spleta in tako ni nobene potrebe po zamudni vožnji z avtomobilom ali avtobusom za vsako reč posebej.

5. Ni tako zapleteno, kot je videti

Pride čas, ko mlajši učijo starejše in ne obratno. Če to ni možno, pa obstaja veliko delavnic in predavanj na temo spoznavanja z osnovami računalništva, ki so prilagojena prav za starejše osebe. To pomeni, da se tam ne uči raketne znanosti, pač pa kakšen računalnik kupiti, kako ga vklopiti, kako uporabljati miško in tipkovnico. Spoznava se tudi enostavna orodja, kot sta spletni brskalnik in spletna pošta.