Spletno gostovanje

Vam je bilo rečeno, da boste morali kupiti spletno gostovanje, vendar sami o tem kaj dosti ne veste? So vam sicer razložili, kaj to je in zakaj ga boste potrebovali, ampak jih kaj prida niste razumeli? Potem ste vsekakor pristali na pravi spletni strani, saj vam bomo v današnjem prispevku pojasnili, zakaj si boste omenjeno storitev najverjetneje prav zares morali priskrbeti. Potrebovali jo namreč boste, če se boste na spletu želeli predstaviti s spletno stranjo.

Spletno gostovanje predstavlja prostor na strežniku, torej na zmogljivem računalniku, ki je ves čas povezan z internetom. Storitev ponujajo IT podjetja, ki poleg gostovanja pogosto omogočajo tudi registracijo domen. Slednje pomeni nakup spletnega naslova – gre torej le za besedo ali dve, ki ju vpišete v brskalnik, ko želite obiskati določeno spletno stran.

Je strežnik mogoče postaviti kar doma?

Spletno stran bi sicer lahko imeli shranjeno tudi na svojem računalniku, vendar se za kaj takšnega odločajo le redki. Če bi gostovanje uredili kar doma, to za sabo potegne kar nekaj nevšečnosti:

  • Računalnik bi moral biti ves čas povezan v splet, kar bi pomenilo višje stroške za elektriko, za hitro delovanje strani pa bi potrebovali tudi izredno zmogljivo internetno povezavo.
  • Računalnik bi morali zavarovati pred raznimi nesrečami, npr. pred poplavo ali požarom.
  • Računalnik bi bilo nujno potrebno zaščititi pred spletnimi virusi.
  • Za spletno gostovanje bi bilo potrebno urediti ustrezno strežniško okolje (operacijski sistem in aplikacije).
  • Poleg tega bi bilo treba poskrbeti za samodejno izdelovanje varnostnih kopij.

Zagotovo obstaja še kar nekaj razlogov, zakaj se je mnogo bolje odločiti za profesionalnega ponudnika gostovanja, ki ima že urejeno strežniško okolje, njegovi strežniki pa so z internetom povezani prek zmogljive povezave.

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu gostovanja?

V prvi vrsti morate izbrati kakovostnega ponudnika. Razlike med ponudniki na trgu so zelo velike – tako v Sloveniji kot v tujini. Vsekakor vam svetujemo, da izberete domačega ponudnika, saj obstaja nekaj odličnih (npr. NEOSERV), glavna razlika pa bo v tem, da boste imeli na voljo hitro odzivno podporo v slovenskem jeziku. Ne le prek e-pošte, temveč tudi prek telefona.

Podpora prek telefona
Podpora prek telefona v slovenskem jeziku pride še kako prav.

Ponudnik gostovanja naj se z oddajanjem prostora na strežniku že dolgo ukvarja. Če boste izbrali takšnega, ki storitev nudi že vsaj 10 let, ste lahko prepričani, da se na svoj posel dobro spozna. Pri novejših ponudnikih se lahko pričnejo pojavljati najrazličnejše težave, od sposobnosti ekipe pa je potem odvisno, kako hitro težave odpravlja.

Prepričajte se, da bo spletno gostovanje potekalo na sodobnih strežnikih z vgrajenimi SSD diski. To je zelo pomembno, saj je hitrost na spletu danes poglavitnega pomena. Hitri strežniki omogočajo tudi hitro nalaganje spletnih strani, hitro nalaganje pa pomeni zadovoljnejše obiskovalce. Ne le to, pomeni tudi več obiskovalcev, saj je hitrost del algoritma Googlovega razvrščanja iskalnih rezultatov – hitrejše strani se uvrščajo višje.

Preden izberete ponudnika, testirajte njegovo odzivnost. Ker je podpora pri storitvi gostovanja izjemno pomembna, je prav, da se pred zakupom pozanimate o kakovosti ekipe za podporo naročnikom. Prek telefonskega klica preverite njihovo prijaznost in pripravljenost pomagati, prek e-pošte pa odzivnost. Ta je poglavitna, saj v primeru, da vam spletna stran preneha delovati, potrebujete čim hitrejšo rešitev.

Zadnji korak predstavlja izbira ustreznega paketa gostovanja. Tukaj večjih težav ne bi smeli imeti, saj imajo ponudniki že pripravljene pakete za različno zahtevne naročnike. Pazite le, da paket podpira kreiranje podatkovnih baz, saj v nasprotnem primeru ne boste mogli uporabljati WordPressa ali kakšnega drugega CMS sistema. Prav tako ni potrebe po preveč zmogljivih paketih (npr. takšnih, ki omogočajo neomejeno domen ali prostora), ker boste v tem primeru le plačevali za dodaten prostor, ki ga sicer ne boste koristili.