Registracija domene - FAQ

Je registracija domene postopek, s katerim se niste srečali še nikoli? Potem je povsem razumljivo, da se vam pred samo registracijo porajajo najrazličnejša vprašanja. Zato smo se odločili, da na enem mestu zberemo najpogostejša vprašanja, tako ali drugače povezana z registracijo domene, in nanje podamo razumljive in jedrnate odgovore. Prepričani smo, da bodo koristili tudi vam.

1. Kaj je domena?

Domena je spletni naslov, na katerem je dostopna posamezna spletna stran. Tega običajno vpišemo v vrstico na vrhu spletnega brskalnika (Chrome, Firefox, Internet Explorer), lahko pa uporabimo tudi spletni iskalnik (Google, Bing, Najdi.si) in spletno stran poiščemo tako.

2. Kako je zgrajena domena?

Domeno sestavljata domensko ime in domenska končnica. Omenjena dela ločuje pika. V primeru, da gre za tako imenovano poddomeno, pa pred domenskim imenom stoji še ena pika, pred njo pa naziv poddomene.

3. Kje se domeno registrira?

Registracija domene je postopek, ki ga opravimo na spletni strani registrarja. Registrar je podjetje, ki mu vrhovni registrar (register) za posamezno domensko končnico dovoljuje prodajo oziroma registracijo domen.

4. Kako se registrira domeno?

Sama registracija domene je zelo preprost postopek, saj gre le za to, da na spletni registrarji v temu namenjen obrazec vpišemo domeno, ki jo želimo registrirati. Nato sledimo procesu nakupa – zelo podobno, kot bi v spletni trgovini izvršili nakup izdelka.

5. Kdo je vrhovni registrar za domeno .SI?

Vrhovni registrar za domeno .SI je Register.si, ki deluje v okviru organizacije Arnes. Skupno število .SI domen v tem trenutku je 124.290, domeno s končnico .SI pa je mogoče registrirati pri 102 registrarjih.

6. Ali domene lahko razvrstimo v različne skupine?

Domene lahko razvrstimo v tri skupine: splošne, nacionalne in tematske. Splošne domene so .COM, .NET, .ORG, .INFO in podobne. Nacionalne vsebujejo le dve črki, na primer .SI, .EU, .DE, .RU in .HR. Tematske domene pa so novejše in so povezane z dejavnostjo oziroma interesom – .SHOP, .AGENCY, .LIFE, .DOG, .RUN, …

7. Koliko stane registracija domene?

Cene za registracijo domene so različne. Nanje v največji meri vplivata dva dejavnika, in sicer višina cene, ki jo ima postavljen vrhovni registrar, ter cenovna politika posameznega registrarja. Prvi dejavnik je razlog, zakaj so nekatere domene mnogo dražje od drugih.

8. Kako izbrati domensko ime?

Predvsem je pomembno, da je domena kratka. Prav tako je bistveno, da si jo obiskovalec zlahka zapomni. Pri izbiri imena domene se je pametno izogibati pomišljajem, šumnikom in številkam. Izberite domeno, na kateri boste lahko zgradili prepoznavno blagovno znamko.

9. Kako izbrati domensko končnico?

Za stran v slovenščini je primerna domena .SI (alternativno .COM, .NET, .EU), za stran v angleščini pa je najboljša .COM (alternativno .NET ali katera izmed tematskih domen). Za strani v drugih tujih jezikih pa je najbolje izbrati ustrezno nacionalno končnico, na primer .HR za stran v hrvaščini.

10. Kako pa je s podaljšanjem domene?

Domeno je možno registrirati za obdobje od enega do pet let (nekatere domene lahko registrirate tudi za 10 let). Ko obdobje registracije poteče, je domeno potrebno podaljšati. Pred potekom vas bo vaš registrar poslal obvestilo na e-poštni naslov, ki ste ga navedli ob registraciji domene. Ko boste plačali račun, bo domena podaljšana.

11. Je domeno možno prenesti k drugemu registrarju?

Seveda, če se izkaže, da vaš trenutni registrar ne izpolnjuje vaših pričakovanj, domeno lahko prenesete na drugega registrarja. Pri obstoječem zaprosite za EPP kodo in jo javite novemu registrarju. Prenos domene bi moral biti zaključen v nekaj dneh (odvisno od domenske končnice). Dodatne informacije boste dobili pri registrarju, h kateremu želite prenesti domeno.

12. Je registracija domene dovolj za postavitev spletne strani?

Ne, registracija domene ni dovolj, saj gre pri tej storitvi le za spletni naslov. Zakupiti boste morali tudi prostor na strežniku, kjer bo shranjena vaša stran. Priskrbeti si boste torej morali tudi spletno gostovanje, ki bo omogočalo, da bo vaša spletna stran ves čas dostopna na internetu.

Vir: https://registracijadomene.info/