Izbira domene

Domena je dobesedno obraz podjetja, saj se pojavlja tako na vseh promocijskih materialih kot tudi v spletnih iskalnikih, kjer boste stranke skušali prepričati, da kliknejo nanjo. Prav zato je še kako pomembno, da se odločite za nakup domene, ki bo jasno povedala, kam jih naslednji klik vodi.

Morda se boste odločili kar za ime podjetja, kar seveda nikakor ni slaba izbira. Lahko pa uporabite tudi katero izmed ključnih besed, ki se nanašajo na vašo storitev ali izdelek, ter tako poskrbite za kar dve zadevi. Prva je ta, da kupca pritegnete k obisku, druga pa, da prepričate Google, da ste pravi naslov za tisto, kar ljudje iščejo.

Kako izbrati ime domene?

Izbira in nakup domene načeloma res nista zapletena. Še največ dela je navadno s tem, da poiščemo prosto ime, ki nam je všeč. V primeru imena podjetja to morda še ni takšna težava kot takrat, ko želimo za ime domene uporabiti katero izmed ključnih besed.

Domensko ime

Te so po navadi že zasedene in razočarano se moramo prisiliti k nadaljevanju iskanja. Ali je domena prosta ali ne, enostavno preverimo na portalih ponudnikov spletnih gostovanj, kot je denimo Neoserv.si. Tam v namensko okence vpišemo izbrano domeno, nakar prejmemo rezultate o tem, ali je domena še prosta ali ne.

Pa ne samo to. Obenem nam na voljo ponudi tudi izbiro domene z enakim imenom, a drugačno domensko končnico. O teh bomo več povedali nekoliko kasneje. Ko se enkrat odločimo za domeno, ki je še prosta, enostavno sledimo korakom, po potrebi izberemo še spletno gostovanje in obdobje, za katero želimo domeno zakupiti. Več let skupaj navadno pomeni nižjo ceno.

Kako izbrati končnico domene?

Čeprav se morda komu zdi zabavno izbrati ime domene, ki je kot .si ali .com sicer že zasedeno, s tem da izbere domensko končnico, ki »naravno« ne sodi v naš prostor, utegne kmalu obžalovati svojo odločitev. Domenske končnice drugih držav sicer niso vedno na voljo oziroma le pod določenimi pogoji, zato se zanje odločimo zgolj v primeru, da bo spletna stran namenjena prav temu trgu.

Domenske končnice

Gre namreč za to, da domene z nacionalno končnico, ki je drugačna od jezika, v katerem je spletna stran postavljena, ne vzbujajo zaupanja pri uporabnikih kot tudi ne pri spletnih iskalnikih. Če bo spletna stran namenjena slovenskim uporabnikom, naj bo domenska končnica .si, alternativno je lahko tudi .com ali .eu. Prav tako s končnico .net ne bo nič narobe, če je stran namenjena denimo spletni agenciji ali računalniškemu podjetju.