WordPress dejstva

Za urejanje spletnih strani je potreben sistem za upravljanje vsebin, ki se mu angleško reče Content Management System ali krajše kar CMS. Eden najbolj priljubljenih je WordPress, ki ga uporablja več sto milijonov spletnih strani – tako najmanjših, ki jih imajo posamezniki za neke vrste hobi, kot največjih, ki jih na primer uporabljajo svetovno znane medijske hiše. Zakaj? Ker je WordPress enostaven, ker ponuja množico možnosti, te pa se sproti nadgrajujejo in bogatijo z novimi.

Vas zanima več? Poglejmo si nekaj zanimivosti.

Presenetljiva dejstva o sistemu WordPress

WordPress poznamo od leta 2003, omogočil pa nam je, da ima lahko vsakdo svojo lastno čudovito spletno stran, na kateri lahko vsebine ureja brez šolanja za programerja. CMS lahko z nekaj vaje uporablja prav vsak. Prav zaradi enostavnosti je WordPress na nek način popolnoma spremenil in hkrati tudi obogatil splet, saj je omogočil preprosto izdelavo in  urejanje strani, zaradi česar lahko vsakdo, ki ga to vsaj malo veseli, prične svojo spletno avanturo – za posel ali prosti čas.

1. Po podatkih za leto 2016 deluje v WordPress malo več kot četrtina vseh spletnih strani. Številke se iz leta v leto povečujejo.

2. Kako je CMS sploh nastal? Najprej je bil zgolj orodje, ki naj bi omogočalo enostavnejše bloganje oziroma pisanje spletnih dnevnikov. Nadgradnje pa so prinesle toliko, da je postal celovit sistem za urejanje. S tem, ko se je razvijal, pa so se razvijali tudi njegovi uporabniki. Marsikdo, ki je sprva pisal spletni dnevnik zase, je danes profesionalni bloger ali pa se lahko pohvali z obsežno spletno stranjo, ki mu prinaša dober dobiček.

3. Kdo vse ga uporablja? Med »top« spletnimi stranmi vsega sveta jih večina uporablja prav WordPress, med drugim tudi CNN, Forbes, NFL …

4. Zakaj je brezplačen? Zato, ker se lahko pohvali z eno največjih spletnih skupnosti in temelji na tako imenovanem »open source« programu. To pomeni, da lahko vsakdo prispeva k razvoju in ponudi svoje rešitve. Prav zato je podjetje po številu zaposlenih precej majhno glede na to, kako množično uporabljan je njegov proizvod – le nekaj čez 200 jih je. In kako se financira? Nekoliko s ponudbo plačljivih izbir, večinoma pa iz oglaševanja.

5. Koliko vizualno povsem različnih spletnih strani lahko ustvarite? Teme, torej že oblikovane podobe, ki so vam na voljo brezplačno, se vedno znova dopolnjujejo, številka pa je že blizu 3.000.

6. Je tudi vam nepošteno, da je angleščina tako prevladujoča? WordPress prihaja v množici jezikov, kar preko 70, tudi v slovenskem. Tako ga lahko uporabljati, tudi če angleškega jezika ne govorite.