Registracija domene

Registracija domene, s katero si zagotovite naslov za svojo spletno stran, je hitra, enostavna in v večini primerov tudi poceni. Vendar pa je potrebno pred registracijo pomisliti na nekaj stvari, ki so še kako pomembne.

Preden je registracija domene »podpisana«

1. Tako kot pri vsaki pogodbi, tudi tukaj preberite drobni tisk. Podjetje, ki bo za vas registriralo domeno, vam lahko ponudi različne pogoje, ki jih je potrebno upoštevati. Običajno so navedeni v pogodbi, ki pa je marsikdo ne prebere oziroma vsaj ne dovolj natančno. Pomembno je, da ste seznanjeni s prav vsemi obveznostmi, da ne bo presenečenj – na primer takrat, ko se odločite, da boste s selitvijo spletne strani na drug strežnik poskrbeli tudi za selitev domene k drugemu registrarju (velja predvsem za domene z nacionalnimi domenskimi končnicami).

2. Domene se večinoma registrirajo za obdobje enega leta, če se odločite za daljšo registracijo, na primer pet let, pa vam ponekod ponudijo popust. Je takšna odločitev smiselna? Po našem mnenju je. Čeprav težko napovemo, ali se bodo v prihodnosti cene domen zvišale ali znižale, se precej bolj nagibamo k prvi možnosti, torej k zviševanju cen. Če ste v svoj spletni projekt prepričani, domeno registrirajte za daljše obdobje.

3. Čigavi podatki bodo vpisani v javno dostopno bazo podatkov o registraciji domen? Nekatera podjetja, ki vam ponudijo registracijo domene, v register vpišejo kar svoje podatke, kar je nedopustno. Da bo domena zares pripadala vam, morajo biti vpisani vaši!

4. Boste registrirali domeno s končnico .si, skrbi pa vas, da ne bi kasneje uspeha vaše spletne strani nekdo izkoristil? Registracija domene ima ob imenu lahko množico domenskih končnic, ki so v veliki večini na voljo prav vsakomur. Če ne želite, da bi nekdo drug uporabil isto ime z drugo končnico in računal, da bodo k njemu tako prišli tisti uporabniki spleta, ki pravzaprav iščejo vas, potem se velja odločiti tudi za registracijo imena z drugimi končnicami. Te domene lahko »parkirate« in na ta način poskrbite, da vodijo do vaše osnovne strani.

5. Kaj pa, kadar se ne morete odločiti glede samega imena domene? Če oklevate med eno ali drugo možnostjo, potem je včasih najbolje, da se izvede registracija domene kar za obe. Če boste registrirali le eno, pa vam bo kasneje žal, bo morda druga domena že zasedena. Če kasneje ugotovite, da ena od registriranih domen ni dobra, pa jo lahko še vedno prodate ali po preteku enega leta pač opustite, da postane spet dostopna za registracijo.